Eten en drinken in Leuven? Onze favorieten op een rijtje!

Studentenstad Leuven is ongetwijfeld één van de meest bruisende steden van België. Niet alleen tref je ruim 40 cafés op de Oude Markt, ook in de bekende winkelstraten zoals de Mechelsestraat en de Diestsestraat hangt een gezellige sfeer. Proosten op de Grote Markt doe je met uitzicht op een aantal monumentale panden zoals het Stadhuis en de Sint-Pieterskerk. Leuven barst van de gezellige hotspots. Reistop5 zet de favoriete plekken om te eten & drinken in Leuven op een rijtje!

Maar voordat we neerstrijken op het terras is cultuursnuiven in deze stad echt een must. Het Stadhuis van Leuven op de Grote Markt is niet te missen. Er prijken ruim 200 indrukwekkende witte beelden op de gevel.
Boek voor een paar euro een rondleiding met een gids. Bezoek de gotische zalen en leer de verhalen achter de prachtige schilderijen uit de 17e en de 19e eeuw kennen. Aan de overkant van het Stadhuis bevindt zich de Sint-Pieterskerk. Deze Rooms-katholieke kerk werd gebouwd in de 15e eeuw. Eenmaal binnen wordt pas duidelijk hoe groot, ruimtelijk en licht deze kerk is. Informatie over Het Laatste Avondmaal en andere schatten verkrijg je makkelijk door het scannen van de qr codes. Cultuursnuiven maakt hongerig, dus hoog tijd voor de eerste hotspots op deze lijst:

Koffie en Staal (Dirk Boutslaan 12, Leuven)

Ik hou van koffietentjes met onbewerkte muren, gecombineerd met een interieur dat ergens tussen vintage en industrieel blijft hangen. Zo geniet je bij Koffie en Staal van een lunch, zittend op een kruk die jaren geleden ook niet zou hebben misstaan in een klaslokaal. De menukaart is niet heel uitgebreid. Less is more.
Bij Koffie en Staal wordt er gewerkt met verse, biologische producten. In combinatie met de meubels, allen gemaakt van hout en staal, en de elegante sieraden welke je hier kunt kopen, maakt van Koffie en Staal een hotspot die je absoluut niet mag missen tijdens jouw bezoek aan Leuven.  

Oats Day Long (Tiensestraat 50, Leuven)

In het najaar van 2021 opende Oats Day Long haar deuren in het centrum van Leuven. Bij deze hippe, licht ingerichte eetbar staat havermout centraal. Niet alleen als ontbijt maar ook als lunch en gezond tussendoortje.
De smoothies zijn een aanrader en The Green Power definitly mijn favoriet. 

Studentenstad Leuven heeft niet alleen grote universiteiten maar ook meerdere universiteitsbibliotheken. Praktisch om de hoek bij Oats Day Long is de universiteitsbibliotheek aan het Monseigneur Ladeuzeplein gevestigd. Dit neorenaissance bouwwerk, welke werd gebouwd tussen 1921 en 1928 is toch het meest indrukwekkende. De leeszaal met al het houtwerk en ontelbaar veel boeken is prachtig. Ik beklim de toren om vanaf boven te kunnen genieten van het prachtige uitzicht over de stad. Eenmaal weer beneden is het tijd voor de lunch:

Nosh (Naamsestraat 14, Leuven)

Bij Nosh serveren ze Bagels met een hoofdletter B. Ik ga voor de New York met zalm, maar de keuze is reuze. Ook voor de zoetekauw, want de pancakes zijn om je vingers bij op te eten. Deze breakfast en lunchbar is super kleurrijk en gezellig ingericht. Niet alleen de prijs voor de beste bagels gaat naar Nosh, maar ook die voor het meest sfeervolle toilet van Leuven. Al was het alleen maar om het super creatieve behang in circus stijl. 

We ontsnappen de drukte van de stad via een wandeling naar het Groot Begijnhof, welke in 1998, samen met twaalf andere Vlaamse begijnhoven is uitgeroepen tot UNESCO monument. België kent dus meerdere begijnhoven, maar het Groot Begijnhof van Leuven is een van de grootste. Tijdens de 17e eeuw woonden hier ongeveer 360 begijnen. Je vindt hier een netwerk van straatjes, pleinen en tuinen. Tegenwoordig wonen hier studenten en buitenlandse gastprofessoren. Terug richting de stad lopen we langs de Hortus Botanicus Lovaniensis, oftewel ‘de Kruidtuin’, één van de oudste plantentuinen van België. Uiteindelijk komen we uit bij Elisa Coffee: 

➸ Ga je naar Leuven? Dan ga je met de trein. Lekker gemakkelijk én leuk. 
➸ Slapen in Leuven doe je wat ons betreft bij The Fourth - Tafelrond óf het knusse Pentahotel. 
➸ Koop een reisgids van België voor die andere tips & tricks in de omgeving. 

Elisa Coffee (Brusselsestraat 134)

Ook al zo’n gezellig plekje: Elisa Coffee. Elisa Coffee is the place te be voor wat betreft een relaxte sfeer en een uitgebreide keuze aan koffie, thee en alles wat daar tussen zit. Als de zon zich straks weer wat vaker laat zien, kunnen de grote openslaande deuren open en zoek je een lekker plekje in de tuin. Elisa Coffee is ook leuk voor de mini-reizigers onder ons. 

Onze trip naar Leuven zit er inmiddels bijna op. We brengen nog een bezoek aan het Klein Begijnhof. Een wijk bestaande uit een straat en twee doodlopende steegjes ten Noorden van de Sint-Geertui-abdij. We spotten de nodige streetart, bewonderen het M Museum en genieten van de zon in de heerlijke tuinen en parken die Leuven rijk is. Voordat we in de trein richting huis stappen eerst nog even langs de laatste hotspot op onze lijst: 

Anna Specialty Bar (Leopold Vanderkelenstraat 27)

Niets is zo fijn om op zondagochtend een stad te zie ontwaken. Winkeliers die hun stoep schoonvegen. Hier en daar een passerende voorbijganger en koffie bij Anna Specialty Bar. Met chocolade en een taartje, want het is tenslotte (bijna) weekend. De gezellige zaak aan de Leopold Vanderkelenstraat heeft ook een shop, voor de echte koffie, thee en chocolade liefhebber. 

Leuven is een stad voor historie en gezelligheid. Ondanks dat hier genoeg te doen en te ontdekken is, is Leuven lekker compact. Des te meer tijd hou je over om de hotspots op deze lijst uit te proberen.
In deze bierstad kan ook een pintje niet ontbreken. Proost en Enjoy!

Desiree Duijndam

‘Als je ooit werkzaam bent geweest in het toerisme, dan kom je nooit meer van je reisverslaving af.’ Mijn naam is Desiree en ik combineer deze reisverslaving met mijn twee andere grote hobby’s: schrijven en smartphonefotografie. Ik ontdek graag nieuwe plekken zowel binnen als buiten Europa. Ook in eigen land trek ik er vaak op uit, op zoek naar toffe hotspots. Stiekem ben ik verliefd op Schotland, vind ik Marokko een waanzinnige bestemming en hoop ik in de toekomst weer naar Azië te reizen. Mijn bucketlijst lijkt steeds langer te worden, want je raakt gewoon nooit uitgekeken. Gelukkig heb ik al aardig wat mooie bestemmingen bezocht en deel ik graag mijn tips & tricks met jou op www.reistop5.com.'

Bekijk alle artikelen