We blijven droomplekjes verzamelen in Friesland, omdat het (naar onze bescheiden mening) gewoon een van de fijnste provincies is van Nederland. Naast mooie steden als Leeuwarden, Harlingen en Dokkum vind je er typische Friese dorpjes zoals Burdaard. En precies in dat dorpje vind je het authentieke Werkmanshuisje.
Licht in het donker
De route naar het Werkmanshuisje leidt ons langs romantisch verlicht water. We parkeren op een steenworp afstand van de hoogste molen van Friesland. Deze Molen de ‘Zwaluw’ is mooi verlicht en steekt trots zijn kop in de wind. Het is een gure avond in december en een van de kortste dagen van het jaar. Wanneer we aankomen is het dan ook al donker en worden we door de eigenaresse vrolijk welkom geheten. Ze begeleidt ons naar Het Werkmanshuisje waar we worden ondergedompeld in historie en stijl.
Het Werkmanshuisje: vroeger & nu
Wat een geschiedenis: een oud arbeidershuisje, ooit bewoond door grote gezinnen van mannen die werkten bij de molen maar wat daarna in verval is geraakt. In 2006 zijn de eigenaren begonnen met het herstel van Het Werkmanshuisje waarbij authentieke details zijn hersteld volgens tekeningen uit 1913 (!). Het resultaat is een schitterende en unieke arbeiderswoning waar je terug gaat in de tijd.
Buiten & Binnen
Het huisje staat in de tuin van de eigenaren, waar je in de zomer lekker een eigen plekje hebt om buiten te zitten. Binnen zijn er de grote hoge deuren van de bedstede, waarachter nu een badkamer schuil gaat. Er is een robuuste houten vloer en er zijn schitterende oude raampjes. Het Werkmanshuisje is tot in het kleinste detail afgewerkt. Leuke hoekjes met vintage camera’s en oude koffers blijken de ideale combinatie met eigentijdse meubels en accessoires. De eigenaresse is fotografe en dat ze goed is in haar vak is te zien aan de portretfoto’s die her en der hangen. In het nieuwe keukentje kun je koffie en thee pakken. Bij aankomst staat er een flesje wijn voor ons klaar: we hebben niets meer nodig en settelen ons in de fijne stoelen. Tijd om lekker te cocoonen met een glaasje, goed gesprek en boek. Dat is wat december van ons vraagt.
Natuurgeluiden en natuurlijk & lokaal eten
We hadden veel eerder naar bed moeten gaan, want wat hebben ze hier een lekker bed! Bij Het Werkmanshuisje slaap je op de eerste verdieping, onder de nok van het huis. Het voelde ’s ochtends even alsof ik meezweefde met de zwerm vogels die luid fluitend rond Het Werkmanshuisje vlogen. Een nachtje weg is een traktatie van de zintuigen want je verwonderings-modus staat veel meer aan. De eigenaresse zorgde ervoor dat dit nog even zo bleef met het heerlijke ontbijt.
Waar ik altijd heel blij van word is lokaal en duurzaam eten. En ja hoor, dat is er! Versgebakken brood en cake van het meel van de trotse molen achter het huisje. Ook zijn er heerlijke eitjes van de kippen uit de tuin en overnight oats. Er zijn genoeg mogelijkheden om ’s avonds lekker te eten in het huisje, maar ook in coronatijd wordt er bezorgd vanuit Dokkum.
De wadden, de eilanden, bootjes kijken
Het klotsende water, het geluid van de immense wieken, vogels en de authentieke sfeer die Het Werkmanshuisje uitstraalt zorgen voor een echt Friesland gevoel. In de zomer is het er druk met de vele bootjes die door Burdaard varen (ligt op de Elfstedenroute). Het plaatsje ligt niet ver van Dokkum en Leeuwarden voor een dagje stad. Maar, helemaal leuk en mooi is het Waddengebied op ongeveer 20 minuten rijden. Ook mogelijk: een lekker dagje naar Schiermonnikoog of Ameland. Op de terugweg naar huis hebben we lekker gewandeld bij de ‘Alde Feanen’, een prachtig Nationaal Park.
Voor ik het vergeet, bij de molen kun je ook heerlijk pannenkoekenmeel kopen (en nog veel meer). Zodoende genoten wij (en onze kids) nog wat langer van ‘het werkmanshuisje’ en de molen uit Burdaard.