De tijd dat ik studeerde én toch op wintersport wilde kan ik me nog goed herinneren. Een hoop berekeningen maken en dan kijken of het nét wel( of nét niet) zou gaan lukken. Ook dit jaar stonden we voor eenzelfde soort dilemma. Net terug van een wereldreis en met een verhuizing voor de boeg kwam het vraagstuk weer op tafel. ‘Gaan we wel of gaan we niet’? Natuurlijk maken we nu andere keuzes dan tijdens onze studententijd. We hebben iets meer eisen maar met de volgende tips wil ik je laten zien hoe een goedkope wintersport voor iedereen haalbaar is.
1. Bestemming
Als je een plus/min lijstje zou maken tussen Oostenrijk en Frankrijk gok ik dat Oostenrijk er als winnaar uit komt. Oostenrijk is al jaren de favoriete wintersport bestemming onder Nederlanders en dat is niet zomaar. Van Nederlandse skileraren en kleinschalige, goede accommodaties tot uitstekende ápres-ski mogelijkheden en prachtige pistes door de bossen: dat is Oostenrijk. Qua skigebied doet Frankrijk echter niet onder aan Oostenrijk.
De pistes in Frankrijk zijn vaak hoger gelegen(waardoor kouder maar sneeuwzekerder) en een stuk uitgestrekter. Beide bestemmingen hebben dus hun voordelen. Naar Oostenrijk ga je voor de ‘gemütlichkeit’ en mooie pistes, naar Frankrijk voor de grote skigebieden met aaneengesloten pistes.
Frankrijk is echter een stuk goedkoper dan Oostenrijk en staat ook wel bekend als dé low-budget skibestemming. De appartementen zijn vaak kleiner en minder mooi, maar daar betaal je dus ook minder voor. The choice is yours.
Conclusie: wil je goedkoop op wintersport? Zoek dan naar een geschikt gebied in Frankrijk, genoeg keuze voor een kleine(re) prijs!
2. Hoog- of laagseizoen
Wanneer je niet gebonden bent aan de schoolvakanties, kun je je wintersport plannen wanneer jij wilt. Dit heeft natuurlijk een hoop voordelen, niet alleen qua prijs maar ook qua drukte op de pistes. Hoe later je in het seizoen gaat, hoe goedkoper het is. Natuurlijk zit daar ook een risico aan want je wilt niet op wintersport gaan en bij aankomst ontdekken dat alle sneeuw is gesmolten. Je moet dus wel even research doen welk gebied sneeuwzeker is in de periode dat jij er naar toe wilt.
Een ander bijkomend voordeel aan laat in het seizoen gaan wintersporten is natuurlijk het weer. Een heerlijk zonnetje en niet teveel wind zorgen voor de ideale ski- en snowboard omstandigheden. Aan het einde van de middag kun je er vanuit gaan dat in de lager gelegen gebieden de sneeuw (wat) papperig is. Wil je dus genieten van goede pistes & een lekker zonnetje? Pak dan de eerste lift omhoog en verruil om een uur of 15:00 je ski’s voor een biertje. Doordat je in het laagseizoen vrijwel nooit hoeft te wachten bij de lift win je wel weer een hoop extra tijd!
Conclusie: hoe later in het seizoen je gaat, hoe goedkoper het is. Check wel welke gebieden sneeuwzeker zijn en accepteer dat de pistes aan het einde van de middag wat papperig zijn.
3. Voorbereidingen
Natuurlijk wil je het liefste elke dag uit eten. Lekker de piste afrollen, drankje drinken en daarna aanschuiven voor een goede maaltijd. Doe dat ook zeker als je geen rekening hoeft te houden met je uitgaven. Wil je echter budgetproof op wintersport dan is dit je kans om een hoop geld te besparen. Doe in Nederland al je boodschappen zodat je dat bij de (drie keer zo dure) supermarkt in het skidorp waar je verblijft hoeft te halen. Daarnaast scheelt het je ook een hoop tijd als je niet elke dag naar de winkel hoeft om je avondeten uit te zoeken.
Wil je het helemaal budgetproof doen, bak dan in de ochtend je verse broodjes af en neem ze mee de piste op. Er zijn genoeg plekjes waar je even neer kunt strijken om je eigen broodje op te eten. Doe dit trouwens niet op een terras want dat komt weer zo gierig over (en dat je dat even bent/of moet zijn hoeft niet iedereen te weten toch;)
Conclusie: ga niet uit eten en haal je boodschappen van te voren in Nederland.
4. Vergelijk reisorganisaties
Het was pas dit jaar dat ik ontdekte wat het prijsverschil is tussen verschillende aanbieders. Eigenlijk is het bizar dat je voor hetzelfde complex en hetzelfde appartement afhankelijk van de reisorganisatie een andere prijs betaalt. Maar goed, het is wat het is en de enige die er wat aan kan doen ben jij zelf. Trek er een avond voor uit om de accommodatie die je op het oog hebt eens grondig te vergelijken bij verschillende aanbieders. Bekijk niet alleen of het om hetzelfde complex gaat maar ook of de omschrijving van de appartementen hetzelfde is. Het kan natuurlijk ook zijn dat je ergens anders meer betaalt omdat het appartement groter of luxer is.
Ik vond dit jaar een reisorganisatie(Sportiek) die een laagste prijsgarantie biedt, de tekst op hun website luidt: ‘deze wintersportreizen zijn bij geen enkele andere Nederlandse of Belgische reisorganisatie tegen een lagere prijs te boeken. Mocht je onverhoopt toch een lagere prijs vinden voor dezelfde reis, passen wij onze prijs direct aan en compenseren we je zoekinspanningen met een extra korting van €25′. Als dat op een website staat heb ik direct vertrouwen in de prijs en uiteindelijk heb ik dus ook via hun geboekt. Kan je zo maar een paar tientjes tot meer dan honderd euro schelen! Makkelijk verdiend toch?
Uiteraard boek je een wintersport altijd incl. skipas! Reisorganisatie kunnen de beste deals sluiten, je bent (bijna) nooit voordeliger uit als je het los van elkaar boekt.
Conclusie: vergelijk áltijd verschillende reisorganisatie, hetzelfde complex kan bij de een duurder zijn dan bij de ander.
5. Ga samen
Het is niet alleen een stuk gezelliger, het scheelt ook een hele hoop geld wanneer je met meerdere mensen samen gaat. Sidenote: bij een 2-kamer appartement moet je er wel rekening mee houden dat er 2 mensen moeten pitten op een slaapbank in de woonkamer. Dat is iets waar ik zelf absoluut niet van houd. Daarom kies ik er bewust voor iets meer te betalen zodat er altijd voldoende slaapkamers zijn en niemand in de woonkamer hoeft te gaan liggen. Maar, door met meerdere mensen in een klein appartement te gaan kun je een hele hoop geld besparen. En daarnaast, met wintersport ben je toch het grootste gedeelte van de tijd op pad, dus zo erg is die slaapbank nou ook weer niet;) Trouwens, als je met meer mensen gaat kun je dus ook de kosten van de benzine en tolwegen splitten!
Conclusie: ga met meerdere mensen samen om de kosten van een appartement laag te houden en overige kosten te delen.
Kosten van onze wintersport 2018
Zoals ik net al noemde twijfelden wij of we dit jaar wel of niet op wintersport zouden gaan. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen wel te gaan maar hebben we zeker een aantal keuzes gemaakt om de kosten laag te houden:
- We zijn met twee stellen gegaan waardoor we de kosten konden delen
- We hebben gekozen voor het skigebied Les Sybelles in Frankrijk(sneeuwzeker en goedkoop)
- We hebben een wat goedkoper appartement geboekt (l’Orée des Pistes, 3KA)
- Door laat in het seizoen te gaan hebben we veel bespaard
- In Nederland hebben we voldoende boodschappen gedaan
Daarnaast zijn er een aantal dingen die er voor hebben gezorgd dat het weer wat duurder werd. Zo heb ik elke dag op de piste geluncht(omdat ik het altijd zo gezellig vind) en zijn we twee keer uit eten gegaan in de avond. Doordat ik dit jaar ben overgestapt van snowboarden naar skiën kwamen de kosten voor skihuur & les er bij nog bovenop. Dit maakt het dan weer een tikkeltje duurder. Daarnaast wilde ik graag een nieuwe outfit maar kon ik alles met fikse korting kopen via Wehkamp!(HOERA voor het einde van het skiseizoen!).
En jij?
Ga jij altijd op wintersport? Waar ga je naar toe en waarom? Heb je nog tips voor een budgetproof wintersport? Laat het weten in de comments!