Beleef de waanzinnig mooie Großglockner Hochalpenstraße

Afgelopen zomervakantie brachten wij door in het mooie Oostenrijk. Een land wat bij uitstek geschikt is voor een actieve vakantie (zoals een huttentocht). Naast te gekke outdoor activiteiten heeft Oostenrijk ook waanzinnige bergwegen voor een onvergetelijke roadtrip ervaring. Eén van Oostenrijks bekendste, mooiste en populairste bergweg is de indrukwekkend mooie Großglockner Hochalpenstraße. Een bergweg in de Alpen die je zeker moet rijden wanneer je naar Oostenrijk op vakantie gaat. Deze super mooie weg is 48 km lang, bestaat uit 36 haarspeldbochten en is 2571 meter hoog op het hoogste punt. In deze blog neem ik je mee naar deze prachtige bergweg. 

De Großglockner 

De Großglockner, waar de Großglockner Hochalpenstraße naar vernoemd is, is met zijn 3798 meters de hoogste berg van Oostenrijk. Het ligt in het nationale park Hohe Tauern wat op de grens van Karinthië, Tirol en het Salzburgerland ligt. Het Hohe Tauern nationaal park is een van Europa’s grootste natuurparken en het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. 

De Großglockner Hochalpenstraße

De Großglockner Hochalpenstraße staat voor onvergetelijk rijplezier, natuurbelevenissen en wandelplezier rondom de Großglockner. Het begint in het dorpje Bruck en eindigt 48 kilometer verderop in het idyllische plaatsje Heiligenblut. Met de auto rijd je via 36 genummerde haarspeldbochten omhoog naar een hoogte van ruim 2500 meter en naar de Pasterze gletsjer, die met 9 kilometer de grootste gletsjer is van de Oost-Alpen. Het leuke aan de genummerde haarspeldbochten is dat je mee kunt tellen hoever je al bent. Onderweg ben je omgeven door de meest waanzinnige uitzichten.

Op verschillende plekken zijn parkeerplekken en stopplekken, zodat je je auto even aan de kant kunt zetten om te genieten van de prachtige omgeving. Wanneer je de Großglockner Hochalpenstraße gaat rijden krijg je bij de kassa aan het begin van de bergweg een kaart mee waar de belangrijkste en mooiste stopplekken op aangegeven staan. Zo kun je van te voren zien waar je zeker moet stoppen en wat je daar kunt zien en/of beleven. 

De Edelweiß-Spitze

Als je de Großglockner Hochalpenstraße vanuit Bruck gaat rijden kom je al snel bij stopplek nummer vier: de Edelweiß-Spitze. De Edelweiß-Spitze is een stopplek die je zeker niet mag missen als je deze weg gaat rijden. Vanaf de hoofdweg loopt de Edelweissspitze als een doodlopende weg zo’n 2 kilometer omhoog. Het is een steile weg naar het hoogste uitzichtpunt van de Großglockner Hochalpenstraße. Deze weg brengt je naar het mooiste en hoogste punt van de bergweg. Bovenop, achter de Edelweisshütte, kun je een klein stukje naar beneden lopen en vanaf daar heb je een waanzinnig panoramisch uitzicht op de Großglockner Hochalpenstraße die je slingerend door het landschap ziet gaan. Neem hier zeker even de tijd voor om te genieten van dit prachtige uitzicht. De Edelweisshütte is een prima plek voor een heerlijke lunch of gewoon om lekker wat te drinken. 

Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

Eén van de laatste stopplekken is de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Een plek die je zeker te weten ook moet bezoeken. Voordat je bij deze stopplek aankomt, kom je een rotonde op de bergweg tegen waar je af kunt slaan naar Heiligenblut. Laat die afslag even voor wat het is en rij rechtdoor richting de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Vanaf daar kun je de Großglockner in zijn volle glorie zien.

Als je bovenaan bent gekomen parkeer je je auto (gratis) en loop je verder te voet om te genieten van deze gave plek (als je goed kijkt, kun je hier ook wilde marmotten spotten). Vanaf deze stopplek heb je dus super goed uitzicht op de Großglockner en de Pasterze gletsjer. Verder hebben ze hier bij de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe ook een nationaal park-informatiepunt, het Wilhelm Swarovski-observatiepunt en panoramaroutes. Tegen betaling kun je vanaf hier met een kabeltreintje het eerste stuk van de wandeling naar de Pasterze gletsjer afleggen, om daarna verder wandelend naar de gletsjer te gaan. 

Tips voor het rijden van de Großglockner Hochalpenstraße

 • – Wanneer je deze waanzinnige bergweg wilt gaan rijden kun je er het beste een hele dag voor uittrekken. Er is onderweg zoveel moois te zien dat het jammer is als je dat te gehaast moet doen. 
 • – Aan het begin van de weg koop je een kaartje. Dit kun je overigens ook online doen en dat geeft recht op 15% korting bij alle shops op de Großglockner Hochalpenstraße.
 • – Bij de kassa krijg je een kaart mee waarop de route staat aangegeven met de mooiste stopplekken. Zo weet je precies waar je bent en waar je wat kunt zien en beleven. 
 • – Neem op warme dagen voor de zekerheid ook warme kleding mee, want het kan op de top een stuk frisser zijn dan in het dal. 
 • – De Großglockner Hochalpenstraße is niet alleen een fantastische belevenis voor een roadtrip met auto, maar ook camperrijders, motorrijders en zelfs fanatieke fietsers genieten van deze prachtige panoramische beleving in de bergen. 
 • – Bovenaan bij de Edelweiss-Spitze kan het vanwege drukte lastig zijn om een parkeerplekje te vinden. Je kunt aan het begin van de Edelweissspitze je auto parkeren en omhoog lopen.  
 • – Aan het eind van de dag kun je de Großglockner weer terugrijden op de dagkaart die je hebt of vanaf het eindpunt (Heiligenblut) een andere weg rijden. 
 • – Voor een ultieme Großglockner Hochalpenstraße beleving boek je een chalet bij de Edelweisshütte. Dat is waanzinnig wakker worden! 
 • – ’s Zomers gaat de bergweg al vroeg open en kun je urenlang genieten van de prachtige omgeving. ’s Winters is de Großglockner Hochalpenstraße gesloten vanwege de sneeuwval op deze hoogte. 
 • – Deze bergweg is ook geschikt om met kinderen te beleven. Voor hen zijn er themaplaatsen en speeltuinen en natuurlijk kunnen ze mee op de korte wandelroutes die je vanaf de Großglockner Hochalpenstraße kunt maken. De tentoonstellingen, musea, informatiepunten en leerwegen nodigen ook uit om te ontdekken. 
 • – Check de website van de Großglockner Hochalpenstraße voor alle actuele informatie, zodat jouw Großglockner Hochalpenstraße roadtrip een onvergetelijke ervaring wordt! 
 • Heel veel rijplezier!
Liesbeth Hokke

Tijdens de zomer- en wintersportvakanties namen haar ouders Liesbeth al vanaf jongs af aan mee naar de Oostenrijkse bergen. Op haar negentiende spreidde ze haar eigen vleugels en vertrok ze op haar eerste backpackreis richting het veelzijdige India. Dat land heeft haar reislust helemaal aangewakkerd. Sindsdien reist ze de hele wereld over. Een backpack, de Lonelyplanet en een goede camera behoren tot de vaste reisuitrusting. Inmiddels mag ze een wereldreis van haar lijstje afstrepen, net als wonen en vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Haar bucketlist groeit nog altijd gestaag. Zo bungelen de Trans Siberië Express, een wintervakantie in Fins Lapland en roadtrippen door Mongolië ergens bovenaan haar travelbucketlist, net als eilandhoppen op de Filipijnen, een camperreis door Canada en West-Australië en backpacken door Chili en Patagonië. Ze is altijd super enthousiast over haar reizen en zit boordevol verhalen en tips. Op Reistop5 kun je meegenieten van haar enthousiaste verhalen, tips en mooie beelden. Veel leesplezier!

Bekijk alle artikelen