Stedentrip Faro, ontdek de highlights van deze stad in 24 uur

Een stedentrip, wie houdt daar als reiziger niet van? Cultuur snuiven, flaneren op boulevards, de gezelligste restaurantjes opzoeken en de mooiste momenten vastleggen op de gevoelige plaat. Een stedentrip maken is één van mijn reisfavorieten. In de afgelopen jaren heb ik al heel wat toffe stedentrips bij elkaar verzameld, maar ik had nog nooit een `24 uur in … stedentrip’ gedaan. Het werd dus tijd om dat eens te gaan ontdekken, want wat als je op een zaterdag niets te doen hebt en je er écht even tussenuit wilt? Tijd voor een stedentrip naar Faro!

Het begon met het zoeken naar een vliegticket die mij op een vroege zaterdagmorgen naar een zonnige bestemming zou brengen waar ik nog niet eerder was geweest. Daarnaast vond ik het belangrijk dat ik de volgende ochtend weer terug kon vliegen. Mijn oog viel op een stedentrip naar Faro, de toegangspoort tot de Algarve en een voor mij nog onbekende stad waar ik nog niet zoveel over had gehoord. Hoog tijd om de reisboeken in te duiken op zoek naar leuke tips. Als ondernemend reistype kwam ik er al gauw achter dat er genoeg te zien en te doen is in en rondom Faro. Benieuwd wat je allemaal in ‘24 uur in Faro’ kunt doen? Lees dan snel verder!

Cidade Velha

Ik hou echt van de sfeer van de centrum van een stad, heerlijk slenteren langs de vele winkels en gezellige terrasjes. Faro zal je hierin dan ook niet teleurstellen, maar deze stad heeft veel meer te bieden dan dat. De stad heeft namelijk een prachtig oud centrum waar je nog steeds iets kunt proeven van de eeuwenoude middeleeuwse sfeer. In de historische wijk, ook wel Vila Adentro genoemd, kun je heerlijk slenteren. De witte huisjes met gezellige houten luiken, oeroude fruitboompjes en straatjes met kinderkopjes maken het plaatje helemaal compleet. Het is hier heerlijk rustig en je zult geen schreeuwerige souvenirwinkeltjes of goedkope eettentjes met slecht eten tegenkomen.

Geniet van dit mooie historische gedeelte dat binnen de eeuwenoude stadsmuren ligt. Wanneer je alles hebt gezien dan loop je binnen no time naar de haven voor een hele andere sfeer.

Ervaar Faro vanaf een rooftop terras

Wanneer ik in een stad ben ga ik altijd op zoek naar een rooftop terras, want wie kan er niet zo onwijs genieten van die oneindige vergezichten? Faro heeft een heel tof rooftop terras. Ik heb het over het ‘Ria Formosa’ restaurant. Boven heb je een prachtig uitzicht over de haven en het centrum van Faro met zijn typisch Zuid-Europese daken. Zin in een lunch en hou je van chic de friemel? Laat je bedienen en geniet van een overheerlijke lunch met prachtig uitzicht. Het rooftop restaurant is wat exclusief, maar zo onwijs de moeite waard. Liever iets meer ‘down to earth’? Geen probleem, beneden aan de haven is er genoeg leuks te vinden waar je gezellig en super lekker kunt lunchen.

Ria Formosa is het witte gebouw links op de foto

Fietsen tijdens je stedentrip naar Faro

Na de lunch is het tijd om op zoek te gaan naar een plek waar je fietsen kunt huren. Heerlijk om stad en omgeving per fiets te ontdekken. Gelukkig is Faro niet groot en heb ik in de haven al snel een kantoortje gevonden waar je voor een leuk bedrag een aardige mountainbike kunt huren. Met een fietskaart en wat uitleg over een toffe route ga ik op pad. De fietsroute zal uiteindelijk eindigen bij het strand. Wat een goed vooruitzicht. 

De route begint langs het spoor en gaat daarna over in een gezellig sportpark. Na het park fiets je verder richting het vliegveld waar je een aantal kilometer langs de start- en landingsbaan fietst. Zet je mountainbike hier even neer en geniet van het mooie uitzicht op de stad en ervaar de kracht van het landen en opstijgen van de vliegtuigen die vlak over je heen vliegen.

Zodra je het vliegveld achter je hebt gelaten, fiets je over het fietspad richting de zee. De geur komt je al van ver tegemoet. Als je bij het strand bent aangekomen kun je je mountainbike neerzetten en een hoorntje met lekker schepijs halen. Vervolgens is het ultiem genieten met de zeewind door je haren, terwijl je met je blote voeten in het zand geniet van het schitterende uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Hotspot ‘The Woods’

Na een dag van ontdekken en genieten is er niks fijners dan om ergens neer te ploffen voor een heerlijke maaltijd. En waar kun je dat beter doen dan bij The Woods. Een reuze gezellig restaurantje aan de haven van Faro. Ze hebben echt aan alles gedacht: gezellige picknickbankjes buiten en een prachtig dakterras waar je heerlijk kunt vertoeven en genieten van het mooie uitzicht op de boten die in de haven liggen.
Bij The Woods hebben ze heerlijke verse broodjes en flinke porties overheerlijke gezonde salades waar je zelf nog ingrediënten aan toe kunt voegen als je dat wilt. Verse sapjes ontbreken natuurlijk niet op de kaart. Dit is wat mij betreft een echte hotspot en de moeite van het bezoeken waard tijdens je stedentrip naar Faro.

Overnachten bij Hostel 1878 – stedentrip Faro

Een overnachting in stijl kan natuurlijk niet ontbreken. En waar kan dat tijdens je stedentrip naar Faro beter dan in een hip hostel wat oorspronkelijk als basisschool is gebouwd. Het authentieke gebouw is volledig gestyled en ingericht naar Portugese stijl met inbegrip van alle luxe en comfort voor de reiziger. Met een ruime keuze uit ‘mixed dorm’, ‘double room’ en heerlijke suites is er voor ieder wat wils wat overnachten betreft. Ontbijt is inbegrepen. En niet te vergeten, ook hier hebben ze een dakterras en genoeg ruimtes om heerlijk te ontspannen en te genieten van dit heerlijke hostel waar je elke keer wel iets anders tofs ontdekt. Slaap je toch liever ergens anders? Check dan alle hotels in Faro via deze link.  

Deze stedentrip naar Faro is meer dan geslaagd en de ideale bestemming om er even tussenuit te gaan en te ontspannen. In 24 uur kan je een hele hoop zien, ook al is het wel kort.


Liesbeth Hokke

Tijdens de zomer- en wintersportvakanties namen haar ouders Liesbeth al vanaf jongs af aan mee naar de Oostenrijkse bergen. Op haar negentiende spreidde ze haar eigen vleugels en vertrok ze op haar eerste backpackreis richting het veelzijdige India. Dat land heeft haar reislust helemaal aangewakkerd. Sindsdien reist ze de hele wereld over. Een backpack, de Lonelyplanet en een goede camera behoren tot de vaste reisuitrusting. Inmiddels mag ze een wereldreis van haar lijstje afstrepen, net als wonen en vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Haar bucketlist groeit nog altijd gestaag. Zo bungelen de Trans Siberië Express, een wintervakantie in Fins Lapland en roadtrippen door Mongolië ergens bovenaan haar travelbucketlist, net als eilandhoppen op de Filipijnen, een camperreis door Canada en West-Australië en backpacken door Chili en Patagonië. Ze is altijd super enthousiast over haar reizen en zit boordevol verhalen en tips. Op Reistop5 kun je meegenieten van haar enthousiaste verhalen, tips en mooie beelden. Veel leesplezier!

Bekijk alle artikelen