24 uur in Enschede – een bijzondere stad in Twente

Na 24 uur dachten we alles wel gezien te hebben in Enschede, maar hoe langer we er weer weg zijn, hoe meer we het idee hebben dat we er langer hadden moeten blijven. Deze grootste stad van Oost-Nederland is er namelijk eentje die zich niet zo snel laat kennen. Er zijn geen romantische grachten of knusse pleintjes. De smalle pittoreske straatjes konden we er niet vinden. Historisch gezien is Enschede een échte industriestad en dat is wat je er vandaag de dag nog steeds voelt.

En dus blijkt: zoek het mooie niet in het kleine, knusse, maar in dat wat de stad te vertellen heeft. Want ja: Enschede is een stad met een verhaal. En als je dat wilt zien en ontdekken, dan is Enschede een perfecte stad voor een verblijf van 24 uur (of beter langer…).

De stad en een stukje van het verhaal

De textielindustrie domineerde lange tijd de economie van de Enschede. De stad stond dan ook bekend als een belangrijk textielcentrum in Nederland. En ondanks de economische verschuiving in de 20e eeuw is het nog steeds een belangrijk onderdeel van de identiteit van de stad. Een aantal historische textielfabrieken zijn behouden gebleven en hebben nieuwe functies gekregen. Wanneer je er even flink induikt kan je er vast een aantal vinden. Wij bezochten er in ieder geval ééntje, waarover later meer.

Enschede is een levendige, internationale studentenstad. Naast de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion vind je er ook Het ArtEZ conservatorium de kunstacademie AKI. Je begrijpt het wel, Enschede bedient daarmee hele verschillende doelgroepen en is in ieder opzicht divers te noemen. Hoogtepunten zijn de historische Oude markt, het grote Hendrik Jan van Heekplein met de bekende zaterdagmarkt en het bruisende nachtleven. Ook bijzonder is de wijk Roombeek, ooit getekend door de vuurwerkramp in 2000 maar nu een wijk die opnieuw is opgebouwd. Anno 2024 is Roombeek een bloeiende, culturele hub waar je zeker tijd wilt doorbrengen wanneer je in Enschede bent.

Slapen, slapen, slapen in Enschede

First things first, wat wordt je uitvalbasis om Enschede te verkennen? Een overnachtingsplek zien wij toch altijd als de basis van het hele avontuur en vinden we daarnaast ook nog eens het allerleukste om uit te zoeken. Gelukkig hebben wij dat dus al voor je gedaan en hoef jij alleen nog maar te reserveren.

First choice: Urban Hotel Moloko Enschede

Vers van de pers is Urban Hotel Moloko, met een locatie direct naast de bekende Melkhal (waarover zo meer). En dat is nog niet alles, want het is ook nog eens op een steenworp afstand van de binnenstad. De ideale locatie? Check. Urban Hotel Moloko is een onbemand slaap- en douchehotel. Weinig poespas, maar wel heerlijke Auping-bedden en kussens, een goede douche en schone, hippe kamers. Verwacht geen ongekende luxe, maar wel een perfect hotel wanneer je veel op pad gaat in Enschede. De deur openen doe je trouwens met je telefoon, vinden wij op de een of andere manier heel leuk en enorm van deze tijd. Ontbijten kan niet in het hotel en doe je dus ‘buiten de deur’, maar dat is geen probleem, wij hebben de plek voor je gevonden (lees je zo).

Dit zijn ook uitstekende hotels…

Toch nog even wat andere hotels bekijken? Dat begrijpen we. Huize Hölterhof is een prachtig landhuis aan de rand van Enschede met uitgebreide wellness en groot buitenzwembad. Bezoek je Enschede vooral vanwege een bijzondere overnachtingsplek? Dan is Huize Hölterhof een prima plek om te overwegen. Komen we nog eens terug in Enschede vinden we U-Parkhotel er trouwens ook wel goed uit zien en zijn we tevens altijd tevreden met een Van der Valk hotel.

Net buiten Enschede: boutique Hotel bij Jacob

Oh, Hotel bij Jacob, hoe kan je zo leuk zijn? Het is dan wel net buiten Enschede, maar wij vinden dat je die twee heus wel kunt combineren. Dus 24 uur in Enschede telt óók wanneer je logeert in Hotel bij Jacob. Moet je gewoon even naar kijken, zodat je er ook verliefd op kan worden.

Net zo belangrijk: de beste spots om te eten in Enschede

Wat heeft Enschede ons op culinair vlak verrast! Natuurlijk zijn er meer dan genoeg restaurants te vinden rondom de Oude Markt en is dat ook echt wel een heerlijke plek om neer te strijken op een zwoele zomerdag. Maar wil je nou net even iets anders? Schrijf de volgende plekken om te eten in Enschede dan even op.

Bistro, Wijnbar en Restaurant Bruut

Bruut is toch wel dé verrassing van Enschede. En van horen zeggen is het zelfs een plek die veel locals nog niet hebben weten te vinden. Is het de locatie? Misschien, want je het vindt het nét een straatje naar links en rechts, weg van de drukte. En dat zijn de leukste. Bruut heeft alles in huis wat een mens gelukkig maakt, van een prachtige wijnbar op de eerste verdieping tot een hip stads dakterras. Maar wij mochten kennismaken met de ‘begane grond’: een restaurant van uitmuntend niveau. Niet voor niets staan ze hoog genoteerd in de Gault & Millau-gids. Bruut is de plek voor een avondvullend programma met de lekkerste gerechten in een prachtige ambiance.

Het Chef’s Menu wisselt regelmatig maar tijdens ons bezoek mochten we genieten van de volgende gerechten (zo krijg je er vast een gevoel bij):

  • Amuse 1: Pie tee van bleekselderij en een schuim van jalapen
  • Amuse 2: zwarte macaron met mousse van rendang, ingelegde rettich, afgemaakt met een gel van zwarte knoflook.
  • Voorgerecht: ravioli van pompoen – structuren van pompoen
  • Tussengerecht: gepofte knolselderij, crème van kastanje, truffel, bloemkool, hollandaise
  • Hoofdgerecht: boerderij eend, crème van peterseliewortel, seizoensgroenten en een jus van rode biet
  • Dessert: mandarijn, een gel van tijm, panna cotta van honing, parfait van witte chocolade, ganache van mandarijn

Overnachting in Enschede geboekt? Reserveer dan ook vast een tafel bij Bruut. In de weekenden is het er namelijk vaak goed gevuld.

Café Coberco – lekker eten in de Melkhal

Kijk, de Melkhal is al heel leuk om even rond te neuzen, maar als je er dan ook nog eens goed kunt eten wil je er al helemaal zijn. Een plek met een lekker industrieel tintje, kan niet beter bij een stad als Enschede toch? Café Coberco heeft ons hart wel een beetje gestolen. Het voelt er alsof je in het buitenland bent, in Frankrijk / Parijs om exact te zijn. Laten we beginnen met het damast tafelkleed papier (when you know, you know), wat al een heerlijke sfeer geeft. De mooi gedekte tafels staan netjes in een rijtjes, het restaurant is goed gevuld en de kleine karafjes wijn maken het af. Er is sfeer terwijl we toch in een oude melkfabriek zitten, dat is knap toch? De keuken is klassiek Frans met een hippe twist. Onze favoriet? De geroosterde makreel, steaktartaar, confit de canard en zeebaars. Je mag de toko trouwens niet verlaten voor je hebt genoten van de tarte tatin, just so you kow. Café Coberco, tot wanneer?

Hemels ontbijten bij Frank & Charlie

Oké, dit is dus een droomplek in Enschede. Frank & Charlie is een plek die in Enschede nog miste. En dus moest die er komen, aldus eigenaresse Leonie Hulselmans. Het is er een drukte van jewelste en een vrolijk komen en gaan van blije klanten. Ze strijken er neer voor een koffie, vers gemaakt sapje, fantastisch ontbijt of goede lunch. Het voelt als een mini-warenhuis, want in ieder hoekje gebeurt er iets: ergens worden verse sapjes gemaakt, op een andere plek de lunchgerechten, weer ergens anders is iemand taarten aan het bakken en bij de ingang worden de koffie’s en taartjes gepakt. Het is er kleurrijk en uniek en een plek waar ik het liefste de hele dag zou blijven zitten. Check de website van Frank & Charlie voor het menu met alle bijzondere (gezonde) gerechten. We love it!

Gastrobar bij Rozendaal – weer even normaal doen

Al die plekken met bijzondere gerechten zijn hartstikke leuk, maar soms willen we gewoon een goede tosti of een 12-uurtje (ja, die eten wij nog steeds en ja, dat is stiekem één van onze favorieten). Ben je in de wijk Roombeek op ontdekkingstocht, dan strijk je neer bij Gastrobar bij Rozendaal wat huist in een voormalige textielfabriek. Dat de (lunch)kaart ietwat klassiek is doet trouwens niets af aan de uniekheid van deze plek. Van horen zeggen hebben we namelijk dat de chef wekelijks foodmarkten afstruint opzoek naar verse ingrediënten passend bij het seizoen. Er wordt dan ook voornamelijk gekookt met regionale producten en daar worden we heel blij van. Schrijf ‘m op: Gastrobar bij Rozendaal.

In Enschede? Zet deze activiteiten dan op je lijstje:

  • Rijksmuseum Twenthe: cultuur snuiven? Duik dan Rijksmuseum Twenthe in. Alleen al vanwege het schitterende pand is deze plek een bezoekje waard. Je vindt in het museum wisselende tentoonstellingen en een grote collectie oude, moderne en hedendaagse kunst.
  • Shoppen rondom het H.J. van Heekplein: het van Heekplein is niet alleen de plek voor de zaterdagmarkt, maar ook de plek om lekker te winkelen in Enschede. Je vindt er de grote ketens, maar ook kleine boetiekjes. Enschede is dus een heuse winkelstad!
  • Enschede Lights Up: bezoek je Enschede in december? Check dan wanneer de spectaculaire lichtkunstroute Enschede Lights Up plaats vindt.

Hopelijk hebben we je warm gemaakt om 24 uur op ontdekkingstocht te gaan in Enschede. Nieuwsgierig naar andere steden waar we 24 uur hebben doorgebracht? Check ze dan hier!

24 uur in Enschede werd mede mogelijk gemaakt door Overijssel & VisitOost.nl. Uiteraard delen wij altijd onze eerlijke mening over de plekken die we bezoeken.

Heidi Klein

Begin 2019 ben ik gestart met reistop5 omdat ik ontzettend blij word van schrijven & het delen van reistips. Ik wil woorden tot leven laten komen op papier en jou, als lezer, inspireren de wereld te ontdekken. Dichtbij of ver weg, er is overal iets moois te vinden!

Bekijk alle artikelen